Wielu ludzi twierdzi, że przetworzona żywność jest nie tylko smaczna, ale i nieszkodliwa. Czekoladowy batonik w trakcie przerwy w pracy, kawałek ciasta z bitą śmietaną na deser i paczka żelków do filmu wieczorem, nie kojarzą się z niczym złym. A jednak, to właśnie niewinne podjadanie byle czego, co mamy pod ręką jest nie tylko głównym powodem nadprogramowych kilogramów, lecz równie często złego samopoczucia. Ból głowy, rozdrażnienie, brak koncentracji, rozchwianie emocjonalne to częste skutki uboczne przetworzonych słodkości.
A gdyby tak spróbować zastąpić nasze codzienne przyjemności czymś równie dobrym i przede wszystkim zdrowym, okazało by się, że zdrowa dieta może być jednocześnie korzystna dla naszego samopoczucia i przepyszna. Ciasto bez cukru i glutenu to jedna z wielu alternatyw. Jest bardzo ciekawym urozmaiceniem naszej codziennej diety i krokiem to pozostania w zdrowiu. Niektórzy pomyślą jak to możliwe, żeby słodycz był dla nas dobrym wyborem. Jednak zmiana z przekąski zawierającej dużo tak zwanej białej śmierci, glutenu i innych szkodliwych dla człowieka składników na ciasto bez cukru i glutenu, za to z większą ilością owoców lub nawet warzyw jest bardzo dobrym wyborem. Zgodnie z zasadami prawidłowej, zdrowej diety należy spożywać pięć porcji owoców lub warzyw dziennie i taka przekąska jest doskonałą opcją na jedną z nich. Dlatego następnym razem kiedy najdzie ochota na słodycz, warto przypomnieć sobie o rozwiązaniu, które nie tylko będzie dobre długofalowo, ale również przyniesie natychmiastowe korzyści w postaci lepszego samopoczucia.